Afbeelding invoegen
 
De eerste vermelding van Kilder dateert uit 1340 als het als Killer vermeld wordt in het 'Register op de leenen' van het huis Bergh'.

Kilder lag in een omgeving met bossen en heidevelden. In 1453 komt het in de leenakten voor als 
Kylre.

In de 17de eeuw bezat Kilder een landgoed met een huis dat de naam 't Loo droeg, ook wel Arend Sommelingsgoed genoemd, naar de eerste pachter. Men noemde het wel een havezate of kasteel. 

In de eerste helft van de achttiende eeuw was Johan van Marie, een broer van de landdrost van Bergh, heer van de havezate 't Loo en landschrijver van het graafschap Bergh.
Het huis is in 1856 gesloopt en het landgoed is in 1921 geveild en versnipperd. 
Bron:  Wikipedia

Afbeelding invoegen
Kerspel Zeddam 
Kilder behoorde oorspronkelijk tot het kerspel Zeddam. Dit is een iets ruimer begrip dan parochie.
Het kerspel Zeddam, dat ook in burgerlijke zin een beetje als 'n eenheid gold, omvatte ook de toenmalige buurtschappen Braamt, Azewijn, Lengel, Stokkum, Kilder, Wijnbergen, Vethuizen, Wehl en 's-Heerenberg.

De kerkgangers uit dat hele gebied trokken te voet, door bossen en velden, over langzaam zo gevormde kerkpaden, naar de Zeddamse moederkerk. Maar dat was een onveilige tocht. Overstromingen en hagelbuien, struikrovers en wolven belaagden de mensen. Dat dit geen fantasie is blijkt uit een bisschoppelijke brief uit die tijd.

Overvallen op argeloze kerkgangers kwamen, zeker in het bosrijke Berghse land, nogal eens voor. De weg van 'sĀ¬Heerenberg naar Zeddam was eeuwenlang een heel beruchte route, waar struikrovers geen zeldzaamheid vormden. Dit alles leidde tot kerkverzuim.

Het is dan ook begrijpelijk dat de behoefte ontstond om in de verwijderde buurtschappen bij-kapellen te stichten. Zulke kapellen verrezen in Wehl, 's-Heerenberg, Azewijn, Lengel, Braamt en Wijnbergen.
Ze werden bediend door de Zeddamse hulp-priesters. Deze reden dan meestal te paard naar de kapellen toe om er de mis op te dragen en de sacramenten toe te dienen.
Bron:  www.toeristinfozeddam.nl
 
Kilder op Berghapedia

De naam Kilder komt rond 1340 voor het eerst voor in de leenakten van Huis Bergh. Namen die werden gebruikt zijn Killer, Kilre en Kelre. De betekenis van het woord "kil" is van vroeger uit een diepte tussen zandbanken, maar ook een geul waar vroeger het water naar een waterrad werd begeleid. Kelrewich de tegenwoordige Kelreweg is een van de oudste wegen van Kilder die vermeld staat.

Kilder staat bekend om zijn rijke verenigingsleven. Voetbalclub s.v. Kilder, Sportvereniging Wilskracht, Toneelvereniging Vrolijk, Schutterij Sint Jan en Muziekvereniging Sint Jan zijn hier voorbeelden van.

De kerk van St. Jan de Doper in Kilder is een neogotisch gebouw uit 1885-1886, ontworpen door Alfred Tepe. De glas-in-loodramen van de kerk zijn ontworpen door Pater Humbert Randag, Franciscaan. Het is nu een monument.

Van de openbare lagere school, die in 1893 is ontworpen door Hendrik Ovink uit Doetinchem, staat alleen het woonhuis er nog. Het woonhuis is een gemeentelijk monument.

De Rembrandtmolen is een rijksmonument, deze is sinds 2016 gerestaureerd en draait ook weer regelmatig.

Bron:http://www.berghapedia.nl