Een leven redden kan iedereen
 
Word vrijwilliger bij HartveiligWonen
 
REGIO/KILDER – Bij Attent supermarkt Lanke aan de hoofdstraat in Kilder is een Automatische Externe Defibrillator (AED) geplaatst. Vrijwilligers – uit de directe omgeving – verlenen hiermee eerste hulp bij een slachtoffer van een acute circulatiestilstand, totdat de ambulance arriveert. Voor meer informatie of aanmelden als vrijwilliger (ook in andere Montferlandse plaatsen) kijk op www.hartveiligwonen.nl of bel het landelijke telefoonnummer 088 – 6254 200.
 
Door Pauline Redlich
 
"Een hartstilstand kan iedereen, op elk tijdstip en op elke plek overkomen," vertelt voorzitter van de Kilderse Dorpsraad, Dini Burgers. "Bij een hartstilstand telt elke minuut, waarbij de eerste zes minuten van levensbelang zijn. Vrijwilligers worden via app opgeroepen voor hulp Het is dan prettig om te weten dat hulp heel dichtbij is. Dat is de reden dat de Dorpsraad graag een AED in Kilder wilde hebben. En dat is enige tijd geleden dus gelukt."
 
"Met HartveiligWonen worden vrijwillige buurtbewoners via een speciale app opgeroepen om direct naar het slachtoffer te gaan en eerste hulp te verlenen," licht Ellen van Hierden, coördinator Kleine Kernen van de gemeente Montferland toe. "Natuurlijk wordt de ambulance gebeld, maar die kan vaak niet binnen de cruciale eerste zes minuten arriveren. De gemeente Montferland verbetert de acute hulpverlening in haar omgeving door HartveiligWonen op te bouwen.
 
HartveiligWonen bestaat uit een netwerk van vrijwilligers die kunnen reanimeren en defibrilleren of bereid zijn dit te leren." (Defibrillatie is het zodanig toedienen van een elektrische schok – met een AED – dat het hart van een patiënt die bewusteloos is, ten gevolge van bepaalde ritmestoornissen, stil komt te staan, zodat daarna de normale regelmechanismen van het hart de controle weer over kunnen nemen.)
 
In Kilder hebben Marcel en Ineke Lanke, voor de plaatsing de AED, een plekje op de voorgevel van hun supermarkt ter beschikking gesteld. Ook nemen zij de stroomkosten van het apparaat voor hun rekening. Ineke: "Marcel en ik vinden het belangrijk dat acute hulpverlening mogelijk is in Kilder. We willen dat dit dorp zo lang en zo goed mogelijk is voorzien van alle basisvoorzieningen en dus ook van een AED."
 
Burgers: "Er hebben zich in Kilder inmiddels tien vrijwilligers aangemeld. Dat is erg fijn maar we hopen er nog een aantal bij te krijgen omdat niet iedereen altijd in de buurt is. We zijn dus nog hard op zoek naar mensen die als vrijwilliger opgeroepen willen worden om de juiste hulp te bieden. Als dat nodig is, worden zij door HartveiligWonen opgeleid. Het allermooiste zou natuurlijk zijn als we de AED niet nodig hebben, maar in geval van nood, zijn we in ieder geval goed voorbereid."
 
De gemeente Montferland laat weten dat er voor de andere Montferlandse plaatsen ook nog vrijwilligers nodig zijn. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de website of via het landelijke telefoonnummer van HartveiligWonen.